KUNSTENPLATFORM PLAN B

Nina De Vroome

Over de schutting

"Ze toont me de stoep, de garage, de bijkeuken en zo naar de tuin, waar er kippen netjes in hun hok zitten. Haar moeder houdt van klassieke muziek en haar buren niet. Vroeger stond er geen hek tussen hen in, maar nu groeien er vlinderstruiken. Ieder zijn eigen muziek." - Fragment uit een mogelijke voice over voor ‘Over de schutting’

Filmmaakster Nina de Vroome maakt een wandeling door de wijk. De ene ontmoeting volgt op de volgende, en zo ontstaat een beeld van de verbindingen en scheidingen die deze wijk karakteriseren.

Nina over de wijk, haar creatieproces, en de rondleiding die ze zal presenteerde rond haar werk.

Ik kwam in de wijk aan en zag direct de groep bomen in het midden van het plein met een historische pilaar. Een anachronistisch element in een wijk uit de jaren ‘70. De wijk leek wel om de pilaar heen gebouwd te zijn. Ik heb een film gemaakt die een aantal ontmoetingen met buurtbewoners samenbrengt in een kleine vertelling. De film is documentaire, maar ook fictie, want in de voice-over vertel ik over de geschiedenis van de pilaar en over de mensen die ik ontmoet, waarbij het niet altijd duidelijk is of ik wel de waarheid vertel.

Iedere interactie is een spel waarbij je dingen uitwisselt, verborgen houdt en waarin je elkaar uitdaagt. Een ontmoeting met een filmmaker nodigt uit om een filmische ruimte binnen te stappen. In de film ‘Over de schutting’ word ik in enkele tuinen uitgenodigd. Iedere tuin is een kleine tentoonstelling, waarin bloemen, beelden en perken samen een compositie vormen. Het is een buitenruimte waarin de natuur zijn plaats heeft, maar die toch privé is. Hoe verhoudt het afgeschermde zich hier tot het publieke? Mijn rondleiding zal je, samen met de film, een nieuwe blik geven op de wijk. We zullen een wandeling maken waarbij we stilstaan bij opmerkelijke plekken die uitnodigen tot verwondering. Er zijn ook een aantal mysterieuze zaken die de fantasie aanwakkeren. Alles is niet altijd hoe het lijkt.

BIO

Nina de Vroome (°1989) is een onafhankelijk filmmaakster. Ze studeerde film aan het KASK / School of Arts in Gent. In 2016 voltooide ze ‘A Sea Change’, een documentaire over een maritieme kostschool in Oostende. De korte documentaire ‘A Dog’s Luck’ (2018) is een portret van een groep politiehonden tijdens hun training. Haar meest recente film ‘Globes’ (2021) is een essayistische natuur- documentaire die de band tussen mens en bij in kaart brengt. Daarnaast geeft ze les bij verschillende educatieve projecten, maakt collages, en gaat samenwerkingen aan als geluidstechnicus en monteur.

Credits

Video en Montage: Nina de Vroome
Kleurcorrectie en afwerking: Lennert De Taeye