KUNSTENPLATFORM PLAN B

Nina de Vroome

Bois-du-Luc bestaat uit twee straten die als een kruis op elkaar liggen. De straatnamen refereren naar de vier windrichtingen, met daaromheen een ring van heiligen: Rue Saint-Patrice, Rue Saint-Emmanuel en Rue Sainte-Barbe. Als je van de Rue du Nord naar de Rue du Midi kijkt, zie je in het verlengde een vrijstaand statig huis staan. Dit was het huis van de directeur van de mijn waar alle inwoners van Bois-du-Luc werkten. Ja, allemaal, want wanneer iemand ontslagen werd, moest hij en zijn familie vertrekken uit de cité. 

Wat is er vandaag nog over van de mijnwerkerscultuur? In hoeverre heeft de architecturale vorm van de cité een invloed op de manier waarop Bois-du-Luc wordt bewoond? En hoe kan dit collectieve verleden in het heden worden geactiveerd? 

Deze vragen hoopt Nina de Vroome als filmmaker en schrijver te beantwoorden. 

BIO

Nina de Vroome is filmmaker, docent en auteur. Ze studeerde film aan KASK / School of Arts Gent en studeerde af met Golven (2013). Haar verdere filmografie omvat Een idee van de zee [A Sea Change] (2016), Het geluk van honden [A Dog's Luck] (2018) en Globes (2021). Haar films werden vertoond op internationale festivals als Visions du Réel en International Film Festival Rotterdam. Ze is schrijver en redacteur bij Sabzian, een online magazine voor filmkritiek. Als docent is ze betrokken bij verschillende educatieve projecten. Ze maakt collages en  neemt geluiden op.


 

Notities