KUNSTENPLATFORM PLAN B

Oona Libens

OPTISCHE ANATOMIEKAMER

Oona Libens maakte in Bekegem een aantal primitieve projectoren waarbij het publiek het beeld door middel van objecten en lenzen kon manipuleren. Zo ontstond een laboratorium van licht, een anatomische kamer van projectoren.

BIO

Het werk van kunstenares en muzikante Oona Libens (°1987, België/Zweden) draait rond de geschiedenis van het (bewegend) beeld. In haar intieme performances - een kruising tussen abstract objecttheater en educatieve documentaire - ontwikkelt ze een uitgesproken ambachtelijk universum bestaande uit fragiele mechanismen en analoge technieken.

Vaak met het schaduwtheater als uitgangspunt - schaduwspel is de meest primitieve vorm van bewegend beeld - bedient en manipuleert ze ook andere historische en meer recente projectietechnieken om de mechanismen ervan bloot te leggen. Op die manier creëert ze een dialoog tussen oude en moderne media fenomenen - van de toverlantaarn als educatief instrument tot de hedendaagse touch screens en virtual reality. Met haar performances wil Oona Libens onze ervaring van het beeld en het scherm verruimen, een analoge virtuele realiteit creëren en een entertainmentmachine maken die traag is, aarzelt, hapert en faalt.

Ze studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, België.