KUNSTENPLATFORM PLAN B

Betül Sefika

CIRCULATIEPLAN

Bezienswaardigheden die bekend zijn aan de ene kant van de Stokveldewijk zijn dat niet noodzakelijk aan de andere kant. Betül Sefika poogde een circulatieplan op te zetten om de gevels te doen wapperen en de schone dingetjes uit te zaaien op andere plekken in de wijk. Curiositeiten worden aan elkaar gekoppeld en hun kopietjes bij elkaar gezet, zodat ze zichzelf kunnen introduceren in nieuwe omgevingen.

Betül over de Stokveldewijk, haar creatieproces, en de rondleiding die ze presenteerde rond haar werk.

Tijdens het eerste bezoek stapten we af aan de halte zonnebloem, geloof ik, bij residenties de Klaproos en de Korenbloem. Er stonden toen twee met bloemen begroeide heuveltjes uit werfafval, waar vlinders rond aan het wapperen waren. Het was er muisstil en iemand maakte de opmerking “dat hij het gevoel had dat hij moest fluisteren.” Ook de term “kabouterdorp” viel. Maar er is ook veel dat spreekt in de wijk. Plekjes zoals de pilaar, de rondpunten, bankjes, bomen, de Stokveldehoeve en zelfs een apotheek en een massagecentrum, die aangeven dat hier iets zou moeten gebeuren, ondanks de stilte waar ze nu in verkeren.

Mijn werkproces tekent zich voornamelijk door het verzamelen van dit soort zwaartepunten in de wijk. Al hoeven die zeker niet architecturaal te zijn. Minder statische bezienswaardigheden zoals een gekke parasol of een stoel op een dak verzamel ik ook. Of verhalen van de bewoners. Of de opgezette vos achter een raam die ik ooit zag maar niet meer weet waar. De bedoeling is om de verzamelde plekjes of dingetjes naar beeldend werk te vertalen, deze met elkaar te linken en ten slotte uit te zaaien op andere plekken in de wijk. Hopelijk ontstaat er hierdoor beweging. Dat het ene werk een reden is om tot aan een andere plek in de wijk te wandelen.

Tijdens mijn rondleiding komen de verbanden tussen de dingen naar boven. Alle werken hebben een partner, of vormen samen een reeks. Of dat nu door de grootst mogelijke afstand is tussen de partners of ligt aan het karakter van de objecten zelf, zal dan en daar blijken.

 

 

BIO

Betül Sefika (°1995) is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en schrijver. In haar beeldend werk speelt ze regelmatig met het karakter van haar medium en zoekt ze intimiteit op met de toeschouwer via kleinschaligheid en leemtes. Ze stelde tentoon in OFGallery en Het Bos en verscheen in DW B en TIM magazine, waar ze als huisastrologe een horoscoop voor schreef en illustreerde.

Credits

Met dank aan de bewoners die hun huis en verhaal openstelden en toestemming gaven om er een werk rond te maken.