KUNSTENPLATFORM PLAN B

Gilles Dedecker

CULTUUR OP WIELEN, HOEVE STOCKVELDT EN DE CHAPERONS

De leerlingen van het zesde leerjaar uit lokale basisschool De Kaproenen gingen samen met kunstenaar Gilles Dedecker, Flor Vandevelde van Uitwijken en meester Veenerick Vanhee op pad in de wijk. Hoe ziet de omgeving rond de school eruit? Wie zijn de buren? En hoe ervaren we de wijk? Deze vragen vormen het vertrekpunt voor de creatie van een installatie voor de buurt. Elementen uit de omgeving en portretten van buurtbewoners werden getekend, buurtverhalen verzameld, en straatnamen heruitgevonden. De beelden die dit onderzoek opleverde zijn omgezet in surrealistische composities. Een bonte stoet van houten vormen waarmee beeld per beeld een kleurrijke installatie werd opgebouwd. Het resultaat is een speelse weergave van de buurt, een kleurrijk decor waar je als bezoeker doorheen beweegt en deel van uitmaakt.

Gilles over de Stokveldewijk, zijn creatieproces, en de rondleiding die hij presenteerde rond zijn werk.

Mijn eerste indruk van de wijk was dat het een soort op zichzelf staande mini-gemeenschap is. De klassieke lintbebouwing, de blokken woningen met opvallende modernistische balkons, ze trokken meteen mijn aandacht. Ook de straatnamen, Veeweide, Rietlaan,... spraken me onmiddellijk aan. De leerkracht waarmee ik samenwerk woont zelf in deze wijk en vertelde me dat het soms aanvoelt als een bungalowpark, een soort Centerparks, maar dan op een vrolijke, positieve manier. Ik vond dat een boeiende vergelijking. 

Met mijn werk presenteer ik de persoonlijke indrukken die de kinderen opdeden in de buurt. Ze transformeerden die naar een beeldtaal. Ze hebben heel veel elementen gebruikt, die verknipt en ze vervolgens terug samen gegooid in nieuwe abstracte vormen. Het wordt eigenlijk een letterlijke vertaling op een absurde manier.

In mijn rondleiding wil ik de toeschouwers actief betrekken. Het belangrijkste daarbij is plezier. En herkenning. Dat het publiek elementen kan ontwarren tot dingen die ze herkennen.

BIO

Gilles Dedecker (Ā°1993) studeerde Vrije Grafiek aan de PXL-MAD School of Arts in Hasselt, maar is in de eerste plaats een tekenaar. Voor zijn tekeningen laat hij zich inspireren door dagelijkse indrukken en herinneringen, flarden muziek en tekst, of mensen en dieren die zijn pad kruisen. Vervolgens vertaalt hij zijn tekeningen op papier naar houtsnedes en etsen, of laat hij ze tot leven komen in performances of ruimtelijke installaties met hout en textiel. Op die manier bouwt Gilles beeld per beeld een eigen realiteit, waar de logica plaatsmaakt voor nieuwe werelden.

Credits

In samenwerking met de leerlingen van basisschool De Kaproenen: Arthur, Larissa, Quinten, Jessy, Riley, Koen,
Abdel, Matheo, Charloe, Angelina en Sacha