KUNSTENPLATFORM PLAN B

Veldwerk III projectpresentaties, 23 oktober in Brussel

All info in English/French here

Op 23 oktober presenteren Kunstenplatform PLAN B en Cifas de projecten die plaatsvonden als onderdeel van Veldwerk III. In het Brusselse La Bellone brengen Nina de Vroome, Barbara T’Jonck, Tim Theo Deceuninck, May Abnet en Ánima O. Cassamajor hun onderzoek tot leven in woord en beeld. 

VELDWERK

Met Veld­werk onder­steunde Kun­sten­plat­form PLAN B drie edities lang een groep kunstenaars/​collectieven bij een langdurig onder­zoeks­tra­ject in de rurale ruimte. Daarbij gold slechts een criterium: dat het zich buiten de stad zou afspelen, of dat het in ieder geval de stad als centrum van de dingen in vraag zou stellen. De kunstenaars zetten zo hun praktijken, interessevelden en vragen aan het werk om een landschap te onderzoeken, en het al luisterend te (her)verbeelden. Niet als nostalgische, achtergestelde of authentieke regio ten opzichte van de almaar moderniserende stad, maar als uitsnede van rurale dynamieken en relaties. 

Voor Veldwerk III waren dit Nina de Vroome, Barbara T’Jonck, Tim Theo Deceuninck, May Abnet en Ánima O. Cassamajor. Zij gingen aan de slag in een oud mijnwerkersdorp, keken kritisch naar de idee van een collectieve plattelandsgemeenschap, gingen na hoe het landschap fotograaf kan worden, gaven een nieuwe invulling aan ‘de vallei’ als een zinvolle plek om na te denken over informatietechnologie, en vroegen zich af hoe we de natuur naar de stad kunnen brengen en de stad naar de natuur - met een focus op mensen die hier vanwege systemische onderdrukking minder toegang tot krijgen.

PROJECTPRESENTATIES

Ook dit traject wordt afgesloten met een inkijk in de onder­zoeks­pro­ces­sen. De kunstenaars creëerden elk een neerslag in de vorm van een poster, folder, publicatie,... Tijdens de projectpresentaties brengen ze deze tot leven via een mini-expo, performances, en door eruit voor te lezen. Verwacht je aan een bonte verzameling van onderzoeksvragen voor een (her)verbeelding van de rurale ruimte. 

Kunstenplatform PLAN B gaat hiervoor de samenwerking aan met de Brusselse organisatie Cifas, een leer- en experimenteerplek voor podiumkunsten in de stad en haar randgebieden. 

PRAKTISCH

20:00 > 22:00
La Bellone (Rue de Flandre 46 - 1000 Brussel)
Gratis evenement 

Beelden © Leontien Allemeersch