KUNSTENPLATFORM PLAN B

Luister 'Een soort van Stilte'

Met 'Een soort van Stilte' voert Pim Cornelussen een onderzoek naar ecologisch geheugenverlies. Terwijl je een tocht maakt door Brugge hoor je het verhaal van een uitgestorven diersoort die hier jaren geleden nog huisde. Je loopt door zijn oude leefgebied, ruikt wat hij rook, ziet wat hij zag, herinnert je op dat moment - hoogstwaarschijnlijk als enige - dat hij er ooit was. Je wordt vanaf dat moment hoeder van een verdwenen soort. Een oefening in organisme-overschrijdende empathie, een zoektocht naar hoe we kunnen voelen wat we hebben verloren. Lukt het je om afscheid te nemen van wat hier ooit geweest is?


Wandel 'Een soort van Stilte' doorheen Brugge 

Bij deze podcast hoort een wandeling door het middeleeuwse (en minder middeleeuwse) Brugge. Zo werkt het:

De wandeling duurt ongeveer een uur.
 
Beluister hieronder 'Een soort van Stilte': 

Kunstenplatform PLAN B · Een soort van Stilte

Credits 

Idee en creatie: Pim Cornelussen
Stem: Marjan de Ridder
Muziek: Janis van Heesbeke en Marie Pien
Sounddesign: Ruben de Brok
Field Recordings: Nina De Vroome
Productie: Kunstenplatform PLAN B
Met steun van: Workspacebrussels, Het Schrijverslab/KONVOOI, KAAP


Het fotoverslag van de try-out van deze performatieve wandeling vind je hier terug. De première van 'Een soort van Stilte' vond plaats tijdens AMOK van 3 tot 10 oktober 2020.
 

Hoe gaan we om met het massale uitsterven van andere organismen in onze tijd? Voor PLAN B/Veldwerk voert Pim Cornelussen met Een soort van Stilte een onderzoek naar ecologisch geheugenverlies. Een oefening in organisme-overschrijdende empathie, een zoektocht naar hoe we kunnen voelen wat we hebben verloren. In de vorm van een wandeling kruip je als toeschouwer in de huid van een uitgestorven (of met uitsterven bedreigde) diersoort.

Lees hier meer over dit project.