KUNSTENPLATFORM PLAN B

Presentatie 'Zoals mij gewoon is'

Foto: Print op de garagepoort van Marijke en Noël © Maite Vanhellemont

Op 31 augustus en 1 september presenteert Maite Vanhellemont het sluitstuk van haar langlopend project Zoals mij gewoon is. Dit doet ze in de vorm van een video-installatie in de Bekegemse garagebox van Noël en Marijke, het koppel met wiens kennismaking alles begon. 

In 2018 was Maite Vanhellemont te gast op Kunstenfestival PLAN B als lid van het OUTLINE collectief. In Bekegem verbleef ze – net als de andere residenten - bij een gastgezin: Noël en Marijke. Er ontstond een speciale band die, ondanks hun verschillende wereldvisies, een blijvende indruk maakte op Maite. In de jaren daarna, keerde ze meermaals terug naar Bekegem om er te werken aan Zoals mij gewoon is. 

Met tussenpozen werd Maite onderdeel van het dagelijkse leven van dit bijzondere echtpaar en hun leven in de Dorpsstraat. In een poëtische video-installatie krijg je als kijker inzicht in een ontmoeting tussen twee werelden die in eerste instantie veel van elkaar lijken te verschillen. Maite woont in een grote stad in Nederland, zij wonen in een Belgisch dorp met ongeveer duizend inwoners. Maite is kunstenaar, Marijke werkt ’s ochtends als verzorgende bij oudere mensen, maar eigenlijk de hele dag door. Noël maakt keukens en zorgt voor de duiven. Dat is geen hobby meer, maar een levensstijl die het ritme van de week bepaalt. Over thema’s als Zwarte Piet en immigratie zullen ze het waarschijnlijk nooit eens worden, maar terwijl de tijd verstrijkt ontstaat er een dialoog.

“Op mijn laatste avond in Bekegem ging ik met Noël wat drinken bij zijn broer. We zaten in de tuin en hadden het over de verschillen tussen ons, en dat die helemaal niet erg zijn. Hij noemde zichzelf ouderwets, ik zeg liever anders. Zij stelde mij vragen over mijn leven in Amsterdam. Hoe ik woon, waar ik woon, hoeveel ik verdien en hoeveel huur ik dan betaal. Over dat ik al dertig ben en nog geen kinderen heb en zeker nog geen huis kan kopen.

Nu moet ik luisteren,
Nu moet ik héél goed luisteren.”

Sinds 15 juli verscheen reeds een grote print op de garagepoort van Noël en Marijke, als aankondiging van de installatie. Op 31 augustus gaat de poort open en is de installatie publiek toegankelijk. Diezelfde dag om 17u wordt er ook een apero-gesprek georganiseerd. Eerst gaan we samen de installatie bezoeken, daarna gaat Maite in gesprek met Marijke & Noël en het publiek. Het hele evenement is gratis. 


Data: 31/08 en 01/09 2024. Telkens van 11u tot 18u. 
Op 31/08 vindt er om 17u een apero-gesprek plaats met Maite (inclusief glaasje).

Adres: Dorpstraat 24, Bekegem (Ichtegem). 

De presentatie vindt plaats als onderdeel van het SPOOR Kunstfestival 2024 in en rond Ichtegem en Torhout. Ontdek het volledige programma hier

Foto © Emma Keppens
Een presentatie in samenwerking met SPOOR Kunstfestival. Met de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België.