KUNSTENPLATFORM PLAN B

Terugblik: Kunstenroute Sint-Michiels

Tijdens een herfstige oktobermaand had Uitwijken het plezier op bezoek te zijn in de Stokveldewijk in Sint-Michiels. Een klein driehoekje gras in de Veeweide bleek genoeg om de bar-, bureau- en boekwagen op te stellen. In het midden van de drie Uitwijkenwagens vormde een statige stenen pilaar het middelpunt van een sprankelend najaar tjokvol beeldende kunst. Terwijl de boombladeren almaar roder kleurden vielen er allerlei avonturen te beleven.

Uitwijken organiseerde in de Stokveldewijk een heuse kunstenroute. We werkten hiervoor samen met de altijd benaderbare, best grappige en briljante medewerkers van Kunstenplatform PLAN B. Deze drie prachtpersonen nodigden op hun beurt zes kundige, kritische en kletsgrage kunstenaars uit om in de Stokveldewijk een kunstwerk te maken.

Zes jonge makers richtten gedurende een maand hun blikken op een ogenschijnlijk rustige Brugse woonbuurt. Elk geheel op eigen wijze gingen ze aan de slag en maakten de meest uiteenlopende kunstwerken. Er was van alles te beleven: Sebastian organiseerde een petanquetoernooi, Julie een hondenfotoshoot, Elien liet de bewoners haar voice-over inspreken, Nina toonde een prachtige film in de cinemawagen, Betül bracht een greep uit haar verzameling absurde theepotten mee en organiseerde ‘thee en tekenen’ en Gilles liep een wonderschoon collectief proces in het schooltje. 

Maar dat was eigenlijk allemaal nog maar het voorspel want tijdens het laatste weekend van oktober ging onze kunstenroute open. Het maakte ons zeer trots om de kunstwerken van Betül Sefika, Nina de Vroome, Julie Van Kerckhoven, Sebastian Dingens, Gilles Dedecker en Elien Ronse te kunnen presenteren aan ons publiek, aan jullie. Op de openingsavond van het slotweekend (29, 30, 31 oktober 2021) sprak de burgervader van Brugge ons toe, gaf de fanfare Gitsy Streetband van jetje en speelde de lokale gelegenheidsband ‘De Veeweiders’ een filmisch concert. Er werd gekeuveld en becommentarieert, complimenten werden uitgedeeld en iedereen was tevreden. Vuurkorf en drankje maakten deze magische avond compleet. 

Gedurende het hele slotweekend trokken de zes kunstenaars al gidsend doorheen de Stokveldewijk. In hun kielzog namen ze de bezoekers mee. Ze toonden hen hoe ze naar de wijk hebben gekeken, hoe hun werk is ontstaan, wat ze hadden gedacht en gevoeld. Zes makers keken naar dezelfde wijk maar zagen compleet andere dingen. Bezoekers konden dus niet enkel van de kunstwerken genieten, maar ook van de verschillende perspectieven.

In trosjes liepen bezoekers doorheen de wijk en doorheen de regen. Want wat was het weer bar dat weekend. Maar hoe slecht het weer ook was, bezoekers en kunstenaars bleven genieten van de ontmoeting met elkaar en met de wonderbaarlijke wereld van de beeldende kunst. 

En zo liep de onbeschrijfelijk gezellige zomer van Uitwijken op haar einde.

Een jaar waarin we een nieuwe weg insloegen, waar we overal wat langer bleven, een jaar waarin we ontzettend veel leerden, maar bovenal een jaar om voor altijd met een geweldig gevoel op terug te kijken!

Een dikke dankjewel aan iedereen die erbij was!!!

Tot volgend jaar.  

Geschreven door Team-Uitwijken. De terugblik vind je ook hier terug op de website van Uitwijken.