KUNSTENPLATFORM PLAN B

Guusje America

VIDEO HOME SYSTEM

De vader van filmmaakster Guusje America digitaliseert audiovisueel materiaal en brengt zo oude herinneringen weer tot leven. Daarnaast is hij mantelzorger voor zijn moeder, Guusjes grootmoeder. Waar doorheen de jaren vader en dochter uit elkaar groeiden, lijkt hun gedeelde interesse in filmtechnieken en hun verleden op VHS-tapes de afstand te overbruggen. Voor het oog van de camera zie je hoe in Video Home System (2018) een gebroken relatie opnieuw wordt gelijmd.

Deze film werd tijdens Kunstenfestival PLAN B 2018 samen vertoond met  What Devious Cunts We Are van Aay Liparoto. In beide films komt de focus te liggen op de interpersoonlijke relaties van de filmmakers zelf. Met de huiskamer als hoogst individuele setting en het dialect als bindmiddel, openen deze films de dialoog tot gevoelige onderwerpen.

BIO

Guusje America (Ā°1994, NL) volgde Autonome Beeldende kunst aan de HKU (Hogeschool van de Kunsten) in Utrecht en een Master Film aan het KASK in Gent. Haar werk werd eerder vertoond op filmfestivals in Nederland als Eastern Europe Filmfestival (Den Haag) en Cinesud (Sittard).