KUNSTENPLATFORM PLAN B

Jelle Martens

Een reeks billboards doorheen Bekegem; witte canvassen, telkens ingevuld door een andere kunstenaar. Deze billboards werden één maand voor het eigenlijke festivalweekend geplaatst en speelden zo ook een rol als aankondiging. 

Voor Kunstenfestival PLAN B 2018 verwerkte Jelle een fragment uit The Handling Shapes, een film die hij in 2017 maakte met een 16mm Bolex camera. Geïntrigeerd door de menselijke beweging, liet hij dit beeld inspelen op de materialiteit, het formaat en de context. Binnen het kader van het billboard tastte een hand de omliggende ruimte af en ging zo in interactie met de omgeving en het landschap. 

BIO

Jelle Martens (°1990, B) studeerde af binnen de Master Grafisch Ontwerp aan Sint-Lucas Gent. In zijn praktijk tracht Jelle doorheen schilderijen, tekeningen, foto’s, film en grafisch ontwerp de werking en betekenis die achter beelden schuilt, te ontrafelen. Op die manier creëert hij een eerlijke beeldtaal die wringt en dwingt tot kijken. Door in te zoomen, te vertragen en te herformuleren, legt Jelle nieuwe verbanden tussen objecten en menselijke handelingen. In zijn beelden raakt hij mateloze geïnteresseerd door hoe objecten kunnen fungeren als karakters of hoe ze doorheen handelingen voor nieuwe verbindingen zorgen. Zijn ultieme tip voor de ideale blik? Vanuit het herhaaldelijk en langdurig kijken volgt - bijna automatisch - de wereld.