KUNSTENPLATFORM PLAN B

William Ludwig Lutgens

HUISJE DETENTIE

"Een boeman komt de kamer binnen met een schilderij.
Met een hamertje slaat een andere een spijker in de muur.
Een derde houdt een aantal boerenlui in de gaten.
De eerste hangt het schilderij op. De boemannen salueren."

William Ludwig Lutgens toonde tijdens PLAN B zijn eerste sketchfilm. Daarin werd een groepje in tussen-detentie geplaatste boerenlui gefolterd, vernederd en verwaarloosd door boemannen in een duister, leegstaand boerenpandje.

Via tekeningen, schilderijen en installaties laveert William soepel tussen verschillende stijlen en invloeden. Van neo-dada geïnspireerde collagetechnieken naar eenvoudige cartoons, vaak met een expressief gebruik van verf en socio-politiek geladen inhoud. Als een soort kunstenaar-comedian werpt hij doorheen persoonlijke anekdotes een kritisch licht op de maatschappij en is donkere humor nooit écht veraf.

BIO

William Ludwig Lutgens (°1991, B) studeerde eind 2017 af binnen de post-academische opleiding van het Gentse HISK. Daarvoor behaalde hij een Master Research in Art and Design aan Sint-Lucas Antwerpen, na eerst de opleiding Illustratie en Grafisch Ontwerp te hebben voltooid. Sinds 2016 geeft hij onder zijn naam Het Geïllustreerd Blad uit: een politiek incorrect dagblad als parodie – en alternatief op de realiteit.

William participeert in het residentieprogramma van FLACC in Genk en wordt vertegenwoordigd door de Antwerpse PLUS-ONE Gallery, waar enkele maanden terug zijn eerste galerietentoonstelling plaatsvond. In 2017 ontving hij de tweede prijs van Art Contest en won hij daarnaast nog de Eeckman Art Prize (Bozar, Brussel) en The Front Line - Lyra prijs (Drawing Room, Madrid).