KUNSTENPLATFORM PLAN B

Karolina Michalik

perpendicular parallels

perpendicular parallels (loodrechte parallellen) stelt vragen rond arbeidsmigratie binnen de landbouwsector en de connecties die daarbij ontstaan tussen verschillende plaatsen. Daarvoor vertrekt Karolina Michalik van de champignonkwekerijen in Vlaanderen. Net zoals vele bedrijven in de agrarische sector rekenen deze kwekerijen immers op de handen van seizoensarbeiders, vaak gerekruteerd in Oost-Europese landen als Polen, het geboorteland van Karolina. Net in dit land is het plukken van wilde champignons ook een belangrijke rurale traditie. 

Tussen deze grootschalige economie en de rurale traditie bestaat een interessant spanningsveld. In het ene land een nationale hobby ter verering van een geïdealiseerd ruraal beeld, in het andere een zakelijke transactie tussen werkgever en (tijdelijke) werknemer. Toch zijn beiden gelinkt, door de culturele achtergrond van de arbeiders, en door de handelingen en bewegingen die horen bij het plukken. In dit onderzoek naar twee verbonden plaatsen laat Karolina zich leiden door vragen rond individuele en collectieve (belichaamde) kennis, hobby’s, mythes, en onze complexe relatie met het landschap.

BIO

Karolina Michalik (°1991, PL/US) studeerde in 2018 af aan het masterprogramma Social Design aan de Design Academy Eindhoven met een achtergrond in architectuur. Haar interesse gaat uit naar het ondermijnen van ongeschreven regels, codes en hiërarchieën van de moderne samenleving door hun visuele en ruimtelijke belichamingen te ontmaskeren en te ontmantelen. In de herfst van 2019 nam ze deel aan de NeverNever school en de daaruit voortvloeiende publicatie met Spolka collective in Kosice, Slowakije, waar ze haar focus en veldonderzoek naar informele bouwpraktijken en hun ontwrichtend potentieel voortzette. Daarnaast is ze deel van het collectief Seasonal Neighbours, waar ze een project opzet rond de moderne Poolse rurale identiteit. Momenteel woont ze in Brussel, waar ze tweedehands serres reconstrueert voor gebruik door lokale landbouworganisaties.

Eerste foto: Foto van “Patriotic Mushroom Picking” event, November 2020 nagrzyby.pl
Tweede foto: Grzybobranie, Franciszek Kostrzewski, 1860

Notities