KUNSTENPLATFORM PLAN B

Veldwerk III bijeenkomst: Oscar Cassamajor

Doorheen het Veldwerk-traject komt de groep op gezette tijdstippen samen. Elk om zijn beurt nodigt een kunstenaar de anderen uit voor een moment van uitwisseling, op een locatie die op dat moment relevant is voor diens onderzoek.

Oscar Cassamajor nam de groep mee naar Korenbeek, een tijdelijke bezetting in een oude gemeenteschool in Hoog Molenbeek. De Brusselse organisatie Toestand en verschillende partners organiseren er activiteiten voor mensen uit de buurt en andere Brusselaars, waaronder ook Oscar Cassamajor en hun collectief Back2SoilBasics. Samen met - en voor de buurt leggen ze er een voedseltuin aan, een ecologische sculptuur die de vorm aanneemt van een pumptrack. 

Back2SoilBasics gaat op die manier aan de slag met de vraag “Hoe kunnen we de natuur naar de stad brengen en de stad tot in de natuur?” Deze kennis over de natuur beschouwt het collectief als een daad van veerkracht. Samen maken ze ecologie toegankelijk voor zij die hier vanwege systemische onderdrukking minder toegang tot krijgen. Het doel is de participanten op hun beurt mee(r) naar de natuur te nemen. Daarvoor gaat Oscar binnen zijn Veldwerk-onderzoek nu op zoek naar een plek net buiten Brussel, waar permanent en samen kan gebouwd worden aan een productief ecosysteem. 

Foto's © Leontien Allemeersch