KUNSTENPLATFORM PLAN B

Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers

Communicating vessels

Elk jaar reizen er meer dan 20.000 seizoenarbeiders naar België om te helpen met de pluk in de fruitteelt. Ze werken er 65 lange dagen op het veld en wonen in de rationeel georganiseerde voorzieningen op het erf van de werkgever. Als lokale bewoners zijn we ons vaak amper bewust van de aanwezigheid van onze tijdelijke zomerburen. Kunstenaars-architecten Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers zijn gefascineerd door hun verhaal en rol in onze gemeenschap. Ze richtten daarom in 2018 het onderzoeksproject Seasonal Neighbours op dat kunstenaars en sociale wetenschappers verzamelt om op dit thema te werken. Het resulteerde o.a. al in de bouw van het huis voor zomerburen (of house for seasonal neighbours) naast de Aldi van Borgloon dat in de zomer van 2018 dienst deed als een publieke plek voor een private tijd.

In het kader van Veldwerk I benaderen Ciel en Max deze thematiek opnieuw door het internationale netwerk een fruitbedrijf bloot te leggen. Via de boerderijen staat een Vlaams landelijk dorp op informele wijze in contact met een Roemeense en Bulgaarse partnergemeente en ontstaan er communicerende vaten. Ciel en Max onderzoeken deze onzichtbare internationale linken en zoeken manieren om ze weer te geven. Ze spraken met seizoensarbeiders en creëerden collages die hun diverse leefwerelden samenbrengen.

BIO

Ciel Grommen (°1989, BE) heeft een achtergrond in Architectuur (KU Leuven) en hedendaagse kunst (Master HEAD, Genève). Vanuit haar transdisciplinaire artistieke praktijk creëert ze kaders die sociale, politieke en ecologische kwesties bevragen. Starten doet ze steeds vanuit het tijdelijk bewonen van een specifieke plek, waarna ze via kaarten, beelden, instructies en installaties anderen uitnodigt deze plekken op een bijzondere manier te ontdekken. Haar werk werd al tentoongesteld in onder andere Artsonje Art Center (Seoul), Live In Your Head Gallery (Genève), Beursschouwburg (Brussel) en Z33 (Hasselt). Evengoed duikt haar werk op in het asielcentrum Klein Kasteeltje in Brussel, in de brievenbus van haar buurman of op de Aldi parkeerplaats van Borgloon.

Maximiliaan Royakkers (°1988, BE) studeerde Architectuur aan de KU Leuven, en volgde een Master Studio for Immediate Spaces aan het Sandberg Instituut Amsterdam. In zijn ruimtelijke praktijk combineert hij ontwerp met artistiek onderzoek, waarbij een multidisciplinaire en collaboratieve werkwijze centraal staat.  Hij draagt regelmatig bij aan magazines en editorial projects en is betrokken in het architectuuronderwijs en pedagogische experimenten. Werk van Maximiliaan was eerder te zien bij Bureau Europa (Maastricht), Jan Van Eyck Academie, De Singel (Antwerpen), Z33 (Hasselt) en Stroom (Den Haag).

Notities