KUNSTENPLATFORM PLAN B

Lucas Devolder

Gemene honden Gemene gronden

Ons landschap is zeer gefragmenteerd. De bordjes in alles soorten en maten die roepen wat niet mag, je duidelijk maken dat je er niet hoort en insinueren wat er dan wel zou gebeuren als je je niet gedraagt, zijn het toonbeeld daarvan. Sommige bordjes zijn zo bewonderenswaardig dat je ze zou willen inkaderen... Vaak leer je nog iets over de eigenaars, zoals wat hun favoriete hondenras is, of ze creatief zijn, of ze communiceren via WhatsApp en met welke auto ze rijden. 

Daartegenover heb je de buurtwegen en het idee van de commons ofwel gemene gronden in het Nederlands. Die gebieden die collectief door een gemeenschap beheerd en gebruikt worden hebben een heel specifiek landschappelijk karakter. Het is een cultuurlandschap met aandacht voor de natuur, waar er voor commoners een grote diversiteit aan soorten gebruik is. Je kan er je hond uitlaten, je schapen laten grazen, hout sprokkelen, picknicken en raves organiseren mits je rekening houdt met het ecosysteem en de (on)geschreven regels. 

Voor zijn onderzoek bij Veldwerk wil Lucas Devolder dieper graven in de Vlaamse geschiedenis van de gemene gronden en zien waar en op welke manier deze nog bestaan. Kunnen we deze cultuur lokaal terug tot leven wekken om dit dan open te stellen voor hedendaagse noden? Op welke manier doe je dat dan? Kan de bordjescultuur daar een rol in spelen? 

BIO

Lucas Devolder (°1993, BE) groeide op in een wereld van Architectuur. Zijn fascinatie voor vormgeving, techniek, beweging en hacking, drijft hem van kinds af aan tot een speelse en directe interactie met zijn omgeving. Tijdens zijn Architectuurstudies aan Sint-Lucas ontdekt hij het potentieel van de onbevangen kijk die kinderen hebben, om als "grote" mensen complexe problemen aan te pakken. Sindsdien gaat hij op zoek naar de marge en probeert hij speling te genereren om ruimte te maken voor die onbevangenheid. Want voor hem is de essentie van Architectuur, ruimte geven aan de mensen om te doen wat hen gelukkig maakt. Momenteel maakt hij zijn handen vooral vuil voor de collectieven ConstructLab, Lieve Zusjes Stoere Broers en Wildebras waar hij rollen inneemt van expeditiebegeleider tot vliegende loodgieter. 

Foto © Simon Verschelde

Notities