KUNSTENPLATFORM PLAN B

Bert Villa

Memory Landscape

In zijn praktijk stelt kunstenaar-architect Bert Villa luidop zijn omgeving in vraag. Welke omgevingselementen typeren onze samenleving? Hoe zijn deze gewoontes tot stand gekomen? Met welke blik kijken we naar traditie en verleden? Door objecten uit hun vertrouwde context te nemen wil Bert ruimte scheppen voor interpretatie en reflectie. Een tijdelijke, nieuwe realiteit als tegengewicht voor vaste structuren en het collectief geheugen. 

Bij Veldwerk I onderzocht Bert Villa grenslandschappen tussen stad, industrie en platteland. Uiteindelijk resulteerde dit onderzoek in de associatieve publicatie Assembly, waar tekst en beeld een complex beeld schetsen van de landschappen die ons omgeven. Zo nodigt Bert de toeschouwer uit om op eenzelfde manier te luisteren naar de omgeving. Bij de launch van de publicatie nam Bert een publiek mee op een fietstocht langs de locaties waar hij zijn beelden maakte.
 

BIO

Bert Villa (°1991, BE) studeerde architectuur aan Sint-Lucas Gent. Sinds 2017 is hij betrokken bij verschillende collectieven zoals Constructlab en 019, en bij het architectenbureau Cousée & Goris. Voorheen zette hij al projecten op voor Z33 in Hasselt; de Biënnale van België, De Koer en Gouvernement in Gent; en The Underground School of Contemporary Art in Antwerpen. In zijn eigen werk speelt Bert met het instinctief weglaten van zogenaamde feiten en vermeende waarheden, om zo plaats te maken voor een alternatieve werkelijkheid; niet zelden op de grens tussen technologische vooruitgang en beproefde volkswijsheden. Tijdens Kunstenfestival PLAN B 2018 bouwde Bert aan Carbon: een hercontextualisering van de traditionele schouw als baken van warmte en civilisatie.

Notities